Egypt, země chutím zaslíbená

Celým bytem vibruje zvláštně nedočkavá atmosféra. V neděli odlétám na měsíc do Káhiry, což mimo jiné znamená, že moje chuťové pohárky si zase přijdou na své. A taky to bude první příspěvek do nové rubriky "Toulavý hrnec", které, jak pevně doufám, přibude po návratu i domácí "sestřička", o jejímž názvu teprv přemýšlím ( takže kdybyste měli nějaké nápady, ráda přivítám).

Co se jídla týče, v zásadě si v Egyptě musíte dát pozor na dvě věci - na obvod svého pasu, který má tendenci se pod množstvím nejrůznějších lahůdek doslova "za babku" nebezpečně zvětšovat a na přehnanou nedůvěru.Našim českým, zmlsaným střevním bakteriím se náhlá změna jídelníčku příčí,ne všechny suroviny, které se vám dostanou na talíř používáme i doma, tudíž na ně organismus není připravený. Případná počáteční "kletba faraonů" je proto většinou důsledkem přizpůsobování se těla novému prostředí a není nutné hned panikařit, jen na pár dní zvolněte, nahoďte klidový režim a hlavně nezapomeňte pít ( NIKDY nepijte vodu z kohoutku, pokud není převařená).
V Káhiře se dá vyžít na naše poměry neskutečně lacino a platí to i o jídle - chutnou večeři, kterou stěží zdolávají dva pořídíte v přepočtu i za 10 korun.Zatímco v Praze si lidé stěžují na minimum možností koupit lokální a čerstvou zeleninu, v Egyptě za tři koruny pořídíte (opravdu si nevymýšlím, ozkoušeno mým německým kamarádem) igelitku rajčat, igelitku paprik a tři chleby, přičemž všechno je místní, vypěstované na přilehlých políčkách a chleba je právě upečený.
Je to dané tím, že Egypťané sklízejí svou úrodu několikrát ročně, od zeleniny po datle, fíky atp., takže nemají potřebu tyhle věci dovážet.

Při svých minulých návštěvách ( Egypt je totiž moje srdeční země) jsem měla možnost ochutnat nejrůznější speciality z oblasti jídla i pití ( i když egyptská "Cola", do které se na dno láhve přidává pro chuť moucha mě ještě čeká). Pokusím se v průběhu dubna přenést všechny ty chutě a vůně "na papír", abyste mohli alespoň virtuálně mlsat se mnou:-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva