Mambo Italiano di Marcella Hazan

Rozhodla jsem se vám představit některé papírové miláčky, kteří okupují mojí pidikuchyňku a mají v ní své čestné a po zásluze vybojované místo. Někteří na sobě už nesou šrámy tvrdých a nelítostných bojů (zásah omáčkou, prskajícím olejem a další zranění neslučitelná se životem), ale o to je mám radši.
Můj nejnovější přírůstek, kterým listuji od Vánoc téměř nepřetržitě je od Marcelly Hazan, takové "italské Julie Child", pokud chceme přirovnávat jednu legendu k druhé.
Abych vás trochu vzdělala:-) - Marcella Hazan se narodila roku 1924 v Itálii jako Marcella Polini. Získala doktorát z přírodních věd a biologie ( a patrně si tam vypěstovala ke všem hýbajícím se mrškám tak cituplný vztah, že se dala na vaření). V roce 1955 si vzala Victora Hazana a pár se společně přestěhoval do New Yorku. 
Zajímavé je, že Marcella do svatby nikdy nevařila, takže když byla vystavena nutnosti nakrmit hladového manžela, nezbývalo jí, než se do toho pořádně obout ( znáte to, hladový chlap = nevrlý chlap).
Postupně se i díky vzpomínkám na nejrůznější chutě z domova vypracovala a otevřela si v roce 1969 vlastní kuchařskou školu The School of Classic Italian Cooking. No a pak už to jelo. Sympatické na paní Hazan je to, že se nenechala ovlivnit anglickou ani americkou kuchyní a držela se čistě italské linie. Její kniha Klasická italská kuchyně ( The Classic Italian Cook Book), která vyšla poprvé před dvaceti lety, může proto sloužit jako perfektní průvodce zákoutími italské kuchyně.
Pokud jste donedávna jako já tápali ve správném názvosloví, ať už se jedná o typy těstovin, sýrů a jiných dobrot, nebo netušili jak udělat tu nejkrémovější polentu na světě, je tahle knížka přesně to pravé.
Provede vás přehledně vším, s čím se v italské gastronomii můžete setkat - ryby, telecí, hovězí a další masa, canelloni, frittata atd. Přede každou sadou receptů je vždycky povídání o původu a využití toho, co se zrovna chystáte vařit. Recepty mají tu milou vlastnost, že pokud nějakou surovinu doma nemáte, Hazan poradí, čím by se dala nahradit ( nepředstavujte si ale Babicu a jeho když nemáte vejce, šupněte tam pudink).
Celkově vzato je tahle objemná ( 687 stran) kniha plná chutí a vůní Itálie v jejich nejčistší podobě. Je na ní vidět, že byla psaná s láskou a upřímnou snahou podělit se o zkušenosti a dobré recepty z italské provenience. A jak píše Luigi Como na obálce, "zasluhuje si být mezi nejlepšími kuchařkami". V mé poličce určitě.


Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva