A čo kča?

"Máte na zahradě ačokču?" zeptala se nás onehdy sousedka na chatě. "Co to žere?" nechápavě jsme se na ní s mamkou podívaly. Znělo nám to trochu jako jméno pro dítě Vinnetoua a Nšo-či. Sousedka nám s trpělivým úsměvem vrazila do ruky několik podivných světle zelených plodů s vysvětlením, že ačokča je kříženec okurky a papriky, a ať si klidně přes plot bereme od nich, že toho mají habakuk.

Ačokča je ve skutečnosti mnohem víc. Ač skeptik k různým módním trendům v oblasti "zaručených zázraků z hloubi amazonského pralesa, které vyléčí rýmu i impotenci", ačokča mě zaujala a předpovídám jí slibnou budoucnost, rozlézající se po všech bio i nebio obchodech. Vypadá to takhle:


Na začátek trochu teorie (zdroj tady). Ačokča, latinsky Cyclanthera pedata, je jednoletka původem z Jižní a Střední Ameriky. Je poměrně náročná na pěstování, vyžaduje hodně živin a vody, tudíž je to přesně typ rostlinného mazlíka, o kterého je třeba se přepečlivě starat. Plody mají 10 - 20 cm, a jelikož, jak už jsem tu zmínila, se jedná o křížence okurky s PAPRIKOU, je nutné plod, pokud se jí syrový, zbavit semínek uvnitř. Vtip je v tom, že jakmile ačokču rozpůlíte a vynípete semínka, s překvapením zjistíte, že plod je vevnitř téměř dutý - šťavnatý, ale dutý. 
Zasyrova se ačokča nejvíc blíží okurce, a po jejím vzoru se dá nakládat. Nebo jí naplníte masem jako papriku, uvařite a vynikne právě papriková chuť. Mě ale nejvíc zaujaly údajné léčebné účinky, které na sobě právě testuji:

1) Ačokča údajně významně snižuje hladinu cukru v krvi.
2) Její šťáva se už docela dlouho používá při zánětech ucha.
3) Odvar funguje jako diuretikum (pro neznalé lékařské terminologie - lítáte na záchod jako koroptev).
4) Plod má snižovat hladinu škodlivého cholesterolu tím, že uvolňuje cholesterolové pláty od cévních stěn.
5) Dezinfekční účinek při nachlazení.
6) Snižuje krevní tlak.

Zatím jsem jí zkoušela přidat jen do zeleninové směsi na špagety, kdy po uvaření téměř zprůhledněla a měla jemnou, nepatrně paprikovou chuť. Čili vcelku univerzální zelenina pro další úpravy, ať už za syrova nebo za tepla. Semínka můžete koupit třeba tady, finančně vás to rozhodně nezruinuje, a jako experiment skvělé:-) 
Mezi nadšenci probíhají vášnivé debaty o tom, zda se dá ačokča pěstovat na balkoně, tak mi kdyžtak napište, jak se to daří vám!!











Komentáře

  1. Tak to "slyším" a vidím úplně poprvé.

    A přiznám se, že k této novince mám trochu nedůvěru, jsem podstatou tvor konzervativní, takže dokud mi to někdo nenaservíruje pod nos, tak se asi sama od sebe budu držet v povzdálí... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No popravdě jsem na to koukala zhruba jako na okru, kterou jsem ochutnala taky teprve nedávno, vzhledem k její slizkosti, která mě vždycky odpuzovala. Ale přemohla jsem se a zjistila, jaká dobrota to je :-) A mimochodem taky podobná paprice, trochu v kombinaci s cuketou. Ačokča je pro mě novinka, ale zatím jí vesele cpu do všech zeleninových směsí, leča atd. a je moc dobrá (a druhé uši mi taky nenarostly):-))

      Vymazat
  2. Ochutnal jsem to od souseda, je to dobré, chuť mezi paprikou a okurkou, jestli to má účinky které jsou shora uvedené tak je to ještě lepší. Již mám semena od souseda a zjara to vyseju. Roste to u plotu a pne se to po něm pomalu jako břečťan.
    Franta

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je super, u sousedky se to právě taky pne přesně jako břečťan a úroda je i letos docela slušná, takže držím palce:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Nemáte někdo pár semínek ačokčy? Chtěl bych jí zkusit pěstovat ale nikde nemohu semínka sehnat. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://semena.cz/home/1236-acokca-cyclanthera-pedata-prodej-semen-acokci-8-ks.html

      Vymazat
  5. Ačokča je super, nejlepší je při práci na zahradě trhat malé plody do 2 cm (jsou šťavnaté a semena jsou ještě měkká a nemusí se vybírat) a rovnou jíst - osvěžení a vitamíny. Pravidelný host naší hospůdky si ačokču zasadil na balkoně bytu, spolehlivě plodí a navíc leze několik metrů nad jeho byt, takže prý sklízí i sousedka nad ním :-D
    Kdyby někdo věděl kde koupit CERTIFIKOVANÁ bio semena ačokči, prosím pošlete mi odkaz na pavla.bosakova@gmail.com děkuji moc

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva