Cestou necestou po krásách Jižních Čech I.

Letošní dovolenou jsme trávili s přítelem cestováním po Jižních Čechách. Základnou nám byla naše chalupa, odkud jsme každý den paprskovitě vyjížděli po všech možných zajímavostech, které jsme našli. Kromě skvělého počasí, zajímavých lidí a památek jsme samozřejmě nemohli vynechat jídlo, jak to dobré, tak místy horší. Plán ochutnat všechno, co nás bude zajímat v podstatě vyšel, takže si teď můžete vychutnat zhuštěnou formu nejvýraznějších zážitků.

První zastávkou naší cesty byla Třeboň. Pokud jste zde nebyli, rozhodně tohle malebné město s krásným areálem zámku a přilehlým historickým náměstím navštivte. Hlavně v létě má neopakovatelně milou atmosféru, ať už se jen procházíte po centru, nebo si dáte štreku kolem rybníku Svět, až k hrobce Schwarzenberků. My zvládli obojí, takže není divu, že nám docela dost vyhládlo. Ještě v areálu zámku, kde jsou pravidelně menší trhy, jsme si dali jedovatě vyhlížející limonádu, která sice do puntíku splňovala vše, co Roman Vaněk nazývá "obarvenou sladkou vodou", nicméně dodala potřebné rychlé cukry a nepopřela punc dětské pouťové romantiky.

Taky jsme měli naprosto geniální smetanovou zmrzlinu, na jejíž vyfocení jsme si bohužel vzpomněli, až když už bylo pozdě:-))) Takže mi prostě a jednoduše musíte věřit.











Třeboň je město, kde nedat si rybu, zejména kapříka, je vysloveně hřích. Podniků nabízejících nejrůzněji upravené rybí lahůdky je tu nespočet, namátkou třeba tato:

My jsme tentokrát za hříšníky byli, protože v panujícím parnu se nám nechtělo do sebe soukat oběd jako takový. Navíc jsme předtím vylezli na třeboňskou věž, odkud je nádherný výhled, ale cesta nahoru není úplně snadná. Odměněni ptačí perspektivou a široko - dalekou viditelností jsme sešplhali dolů a zatoužili po pořádné dávce kofeinu a něčem sladkém (když se na to tak zpětně koukám, vlastně jsme se v Třeboni sladkým futrovali pořád:-)).



Káva na 30 způsobů? To mi znělo přinejmenším podezřele. Stačily by mi dva způsoby, ale pořádně udělané. Nicméně Figar´s wine bar jsme zkusili vysloveně jako experiment. Mají pěkný interiér, milou a pozornou obsluhu a kafe bylo skutečně výjimečně dobré (espresso s mlékem). Při vybírání dezertu jsme se nechali nalákat na v menu přiložený lístek, zvoucí k ochutnání borůvkových specialit. Lívanečky s borůvkovým přelivem a zakysanou smetanou byly jasná volba. Ale ouha - slečna se nám při objednávce omluvila s tím, že borůvky DOŠLY, a že lívance budou tedy s lesní směsí. Velké mínus - slibované čerstvé borůvky versus zamražená směs??? Proč prostě nestáhnou nabídku? A pokud slibuji "horké ovoce", proč je studené, na gumovitém lívanci s prefabrikovaným toppingem? Myslím, že není problém mít připravenou mísu s těstem na lívance a pár jich udělat v čas objednávky....

Jak je vidět, ani celková prezentace není nic moc, ale člověk by víceméně kašlal na estetično, kdyby měl "nebe v puse". To se jaksi nedostavilo a mrzelo nás to o to víc, když jsme posléze našli místními prý nejvychvalovanější lívanečky v Třeboni, v areálu místních lázní. Tady borůvky měli, ale zajdeme někdy příště.







Pokud v Třeboni hledáte něco rychlého k zakousnutí, může s vám hodit tip na místní geniální stánek s párky v rohlíku (nenechte se zmást, říká se jim tu Pikador), případně, jste-li vyznavači orientálních chutí za každou cenu, v rohu náměstí trvale stojí pojízdný stánek s kebabem. Podle toho, jak měli neustále plno soudím, že tuhle variantu volí dost lid, jakkoli je to škoda vzhledem k možnosti si dát něco tradičnějšího.

Jezdím do Třeboně pravidelně, místní atmosféru miluju a rozhodně vám doporučuji sem zajet. Na náměstí se v létě konají řemeslné trhy, je tu spousta malebných zákoutí a milých obchůdků. V infocentru si můžete do cestovatelského deníku koupit turistickou vizitku, doplnit jí stylovým razítkem kapříka s batohem, a pak už si jen užívejte všechny vjemy.

Komentáře

  1. Ještě doplním...určitě nezapomenout na prohlídku třeboňského pivovaru. Za 150 kč můžete absolvovat perfektní prohlídku včetně výkladu o výrobě piva a ještě dostanete jako bonus tři lahvičky na cestu. Kromě toho, není nad to ochutnat přímo v pivovarských sklepích všechna jejich piva, čerstvá a nepasterizovaná. Obzvlášť, když je venku 30 stupňů a ve sklepích 6 :-) Aneta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, na pivovar jsem dočista zapomněla!! 3li jsme okolo a docela mě zaujala ta nabídka malých sérií piv, ale nějak už jsme neměli sílu tam zajít:-) Dík za tip!!

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva