Řecký jogurt

K dnešnímu příspěvku mě přivedl článek 16 Food Reasons Greeks are better at Life, který někteří z vás viděli na mém Facebooku. Jeden z bodů se věnoval řeckému jogurtu, a o něm bude dnes řeč. Svůj samostatný zápis si totiž tenhle vpravdě národní poklad určitě zaslouží.

Kdo, podobně jako já, často bloudí mezi regály v supermarketu v marné snaze najít ideální, hustý a chutný jogurt, skončí dříve či později právě u toho řeckého. Ano, dá se říct, že z českých zástupců neprohloupíte například Chocní, ale co si budeme povídat, na smetanově hebký jogurt s medem nebo na nezapomenutelné tzatziki se vyplatí investovat do pravého řeckého jogurtu. V Praze je k sehnání např. v Olympii, na dmhermes.cz. V některých uvědomělejších řetězcích, kupříkladu v Bille, lze pod značkou Elinas koupit tzv. jogurt řeckého typu, něco jako "snažíme se, úplně ono to není, ale Activie právě zezelenala závistí, jaký jsme pěkný jogurt". Jogurty řeckého typu jsou z osobní zkušenosti řidší a nakyslejší, než originál, ale rozhodně pro ně můžete s čistým svědomím sáhnout a pochutnáte si. Od Elinasu doporučuju zejména variantu s ostružinami.





Kdo z vás někdy zavítal v Řecku do potravin, určitě zažil u chladících regálů chvilkový pocit paniky a naprostého zmaru. Záplava tučných, light, bílých, ochucených, malých a velkých jogurtů je totiž ohromující a nepřeberná. Neohrnujte nos ani nad zmíněnou light verzí, rozdíl v chuti v zásadě poznáte až od extra light jogurtu, a i ten bude stokrát lepší, než polovina jogurtů u nás. Než se ale dostanu k samotné nabídce, trochu vás co? Ano, vzdělám:-)

Základem dobrého řeckého jogurtu je pochopitelně mléko. Pověst nejchutnějšího a pro výrobu jogurtu nejvíce ceněného mléka má to z Épeiru. Když se smísí s jogurtovými kulturami, musí se celá směs nechat 12 hodin stát při konstantní teplotě. Ačkoli se dá jogurt běžně koupit, není výjimkou, že si řecké rodiny dělají vlastní. Po převaření nechají mléko zcela vychladnout, následně ho naočkují jogurtovou kulturou a směs drží v teple.
Paradoxně ještě donedávna dováželo Řecko mléko ve velkém z Holandska, ale řecká vláda začala významně podporovat lokální zemědělce, díky čemuž se dovoz zahraničního mléka výrazně omezil. Kvalitu řeckého mléka zajišťuje především snaha mít pastviny v horách, kde je čistá voda a množství bylin, které dávají mléku jeho nezaměnitelnou chuť.

Při nákupu jogurtů narazíte nejčastěji na značky Koleos, Dodoni a Total. Přesně v tomhle pořadí je taky preferuju. Koleos mi co do chuti přijde nejplnější, na povrchu má tenkou vrstvičku smetany. Hustý jogurt, který postrádá syrovátku, takže třeba na tzatziki ho nemusíte dát okapat do utěrky. Dodoni je taky sázka na jistotu, mám od téhle značky moc ráda fetu a jogurty nijak nezaostávají. Total je pro mě chuťově i texturou nejslabší, vždycky se mi zdá, že na jazyku trochu "drhne" a ani chuťově jsem u něj nenašla tak hebkou strukturu, jakou bych si představovala. Nicméně je pravda že pokud ho vychlazený doplníte pokrájeným ovocem a zakápnete medem, v horkých letních dnech vám určitě prokáže dobrou službu.

Pomalu se dostávám k využití řeckého jogurtu v kuchyni. Milovníci česneku a okurek, do pozoru!! Byl by hřích nespojit tyhle ingredience s hebkou texturou jogurtu a sytostí olivového oleje. Tzatziki jsou prostě základ. Stačí 500 g  vykapaného jogurtu, jedna nahrubo nastrouhaná okurka, ze které vymačkáte vodu, prolisovaný česnek podle chuti, pepř, sůl, bylinky. Tradičně se používá kopr, ale mnohokrát jsem v Řecku zažila verzi bez bylinek, jen s olivou navrchu, pokapanou olivovým olejem. Ten si k tzatzikům dejte určitě, bez extra panenského oliváče to zkrátka není ono. Hotové tzatziki dejte vychladit (olejem je zalévejte až potom!!) a pak už jen vychutnávejte s bílým vínem a bagetkou. Hodí se skvěle také jako příloha ke grilovanému masu, místo kečupu a dalších prefabrikovaných omáček.

Pokud preferujte sladké, doporučuju smíchat jogurt, libovolné ovoce (meloun, broskve, jahody, hrušky...) nakrájené na malé kousky a dvě vrchovaté lžíce tekutého medu. Opět by celá nádhera měla putovat do lednice. Ručím vám za to, že lepší osvěžení v parných letních dnech budete hledat jen těžko. On obecně jogurt s medem je pro Řecko typickým dezertem. Slovy prodavače na Kóu: "Nic lepšího na světě neexistuje." Jestli máte rádi oříšky v medu, na které v Řecku narazíte na každém rohu, můžete si jogurt "vytunit" právě touhle pochoutkou.

Ve neposlední řadě si můžete udělat skvělé smoothie, tady je ale na místě přidat trochu mléka či vody na rozředění. Opět smíchejte jogurt, libovolné šťavnaté ovoce a med, přikápněte tekutinu a mixujte dohladka.

Ať už ale řecký jogurt využijete jakkoli, přeju vám dobrou chuť!! Kali orexi!!


Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva