Bleskové jehněčí kuličky

Dneska mám pro vás tak rychlý recept, že se tomu skoro vůbec stydím recept říkat. Nicméně ne vždycky je nálada a čas na zdlouhavé vyvařování, což ale na druhou stranu neznamená, že byste se měli šidit. Jen je nutné vědět, co mít pro takové dny v mrazáku či ledničce.

Takže jehněčí kuličky. Jehněčí maso je skoro moje nejoblíbenější, je šťavnaté, lehce upravitelné, prostě lahoda. Samozřejmě někomu může vadit specifická chuť, ale jakmile si jehněčí jednou zamilujete, jste v tom až po uši na celý život.

Do určité doby (rozuměj, za zelených časů mého foodie působení) jsem netušila, kde sehnat v kteroukoli roční dobu dobré jehněčí. Změna nastala, když jsem si jednou u pana Cuketky přečetla magickou zkratku OCG. Od té doby, co tuhle firmu znám, se mi obzory rozšířily asi jako po notné dávce kulinárního LSD. Běžně od nich odebírám mleté jehněčí, které naprosto nemá konkurenci, ale nedávno mě zaujaly jejich jehněčí burgery. Samozřejmě můžete tohle skvěle ochucené maso použít na klasické hamburgery, ale já celou dávku využila na naprosto fenomenální kuličky.

Za předpokladu, že byste si chtěli kuličky dělat od základu sami, budete kromě neochuceného mletého jehněčího potřebovat také v mléku namočený toastový chleba,vejce, česnek, oregano, mletou papriku, trochu chilli, pepř a sůl. To je taková univerzální směs, určitě ale můžete experimentovat, třeba s fenyklovým semínkem. Varianta z OCG vám ale podobnou práci ušetří. Vezmete celé balení po pěti a jednotlivé masové bochánky roztrháte a uválíte z nich malé kuličky. Ty vysázejte pěkně jednu po druhé na plech, mírně pocákaný olivovým olejem a dejte do trouby péct.Počítejte s tím, že maso se poměrně dost vypeče a kulička sice bude uvnitř šťavnatá, ale bude mít křupavou a lákavou krustu. Jako přílohu jsem zvolila klasickou bramborovou kaši a kyselou okurku, ale pokud se chcete držet řeckéh proudu, tak pita a domácí tzatziki to jistí:-)

Kali orexi!!


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva