Zbytkové "rizoto", aneb předvánoční lednička
Dnešní recept vytvořila Helča a musím říct, že takhle před Vánoci, kdy lidé vyklízí lednice, dělají inventury před obřími prosincovými nákupy a často vyhodí to, co jim přijde nezužitkovatelné, je to super nápad. Klasiku všech klasik, české rizoto, známe asi všichni. Ale nemusí to být jen z nouze snědená hromada zeleniny s rýží. Tady je návod na velice chutnou variantu. Netváříme se jako italské risotto. Ale rodina se z toho v pohodě nají:-) Víc už Helča:
Tenhle recept není ani tak popisem toho, jak přesně uvařit
pokrm, ale spíš souhrnem tipů, které by měly pomoci k tomu, aby rizoto
z různých surovin nepůsobilo jako rýže smíchaná se zeleninou, ale jako
kompaktní chutný celek.
Popíšu postup přípravy se surovinami, které jsem použila já,
nicméně recept bude stejně dobře fungovat s jinými druhy zeleniny, masem,
houbami, sýrem i rýží. Toto rizoto bych také mohla nazvat pokrmem spokojené
rodiny – děti si v obchodu vybraly rýži, která se jim líbila a zvolily si
baby karotku, hrášek i kukuřici. Já jako hospodyně jsem ráda, že se zbavím
zbytku parmezánu, másla, brokolice a šalotky. Manžela dovede ke spokojenosti
fakt, že máme plný hrnec jídla.
Mé suroviny:
250g moravského uzeného
10 malých žampiónů
větší šalotka
150g brokolice
stroužek česneku
lžíce másla
dvě hrsti mraženého hrášku
hrst mražené kukuřice
dvě hrsti mražené baby karotky
450g jasmínové rýže s červenou rýží
hrst strouhaného parmezánu
olej
K dosažení ucelené a výrazné chuti je zásadní dobrý
základ, který ovlivní výsledný dojem z celého rizota. Chcete-li se vyhnout mdlé
chuti, je vhodné použít do základu nějakou výraznější surovinu. V mém
případě to bylo moravské uzené, může to ale být slanina, klobása, maso, můžete
použít i odkrojky masa, které pouze „vyrestujete“ – dostanete z nich do
hrnce maximum chuti (můžete i podusit v malém množství vody) a pak vyjmete.
Nejprve jsem na olej vhodila najemno nakrájenou šalotku, a hlavičky žampiónů,
potom jsem přidala kostičky uzeného. Celý základ jsem restovala asi 5 minut.
Nyní je na čase přidat čerstvou zeleninu a ještě ji dvě minuty spolu se
základem prohánět po pánvi. Já přidala malé růžičky brokolice. Jindy to může
být mrkev, květák, cuketa, lilek, petržel, nebo další druhy zeleniny.
Jako další přijde do hrnce drcený česnek a máslo. Pokud se
chcete zbavit bylinek, můžete je přidat v této fázi. Vše musíme dobře
promíchat, aby se dobře promísily chutě a vznikl správný silný základ. Já jsem
při vaření nepoužila sůl, ani jiné koření. V rizotu se mísí chuť tolik
ingrediencí, že další dochucovadla nebyla potřebná. Slanost dodalo uzené a
parmezán. Pokud ale chcete pokrm přisolit či opepřit, učiňte tak nyní, ať se
chuť dostane do základu.
Než jsem vsypala rýži, přišla ještě do hrnce mražená zelenina,
kterou jsem jen nechala v hrnci povolit. Směs jsem pořádně promíchala
s rýží a směs zalila vodou tak, aby hladina sahala těsně nad pevné suroviny.
Rizoto je potřeba nechat vařit podle typu rýže. To moje se
vařilo necelých 20 minut. Je ale potřeba rizoto hlídat, pravděpodobně budete
muset dolít vodu. Jelikož jsem se snažila dosáhnout spíše sypké a ne krémové
konzistence rizoto jsem nemíchala, pouze jsem občas zkontrolovala, zda se nic
nepřichytává ke dnu. Poslední dvě minuty vaření už bylo nutné vařečkou
zasahovat častěji, jelikož jsem již nechtěla přidávat další tekutinu, ale bylo
potřeba zabránit připálení.
Když byla rýže měkká, vmíchala jsem ještě nastrouhaný
parmezán – aby to mělo šmrnc. Parmezán ale také není nutností. Můžete ho
nahradit jakýmkoli sýrem a to i krémovým, či třeba čerstvým kozím. Také ho ale
můžete úplně vynechat.
A je hotovo. V podstatě všechny použité suroviny jsou
nahraditelné jinými, mnoho z nich se dá vynechat. A ještě jeden tip –
žampióny samozřejmě můžete nakrájet, dostanete tak z nich více chuti do
základu. Když je ale nechám celé, velmi lehce je dostanu z talířů dětí,
které houby zrovna nechtějí, a sama se o jejich chuť ale nemusím připravit.
Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat