Vlajka barvy nebe a moře

Ano, mluvím samozřejmě o té řecké. Letos jsme se po poměrně dlouhém váhání rozhodli zase vyjet, tentokrát na Olympskou riviéru. Na nás docela netradiční destinace, jsme s mužem spíš na ostrovy, nelákají nás turisticky profláklá centra, přeplněné pláže a atmosféra typu Bibione. Přesto jsme se pod Olymp vydali, hlavně z toho důvodu, že je to nejsnazší výchozí bod pro výlet na kláštery Meteora. 


Z hlediska pobytu se naplnilo to, co jsme očekávali - místní jsou naladění na turistickou notu, nápisy najdete často i v češtině, jeden turnus střídá druhý a všechno je prostě podřízené letní sezoně a přívalu odpočinkuchtivých turistů. Na druhou stranu, když víte, kam jít a co chtít, máte z poloviny vyhráno, což se samozřejmě dost týká i jídla. My měli pobyt bez stravy - ráda v Řecku vařím, používám místní suroviny, vím, že řecká rajčata, fíky, nebo třeba výborné sýry vám vykouzlí úžasné lehké jídlo jedna dvě. V Nei Pori, kde jsme byli ubytovaní, se navíc každý pátek konají chaotické, orientální souky připomínající trhy, kde se dá sehnat kdeco, od džezvy přes koření po živé králíčky. Nechali jsme se pohltit tím vším blázněním a nakoupili všechno možné, od piniového medu po úžasný, lehce slaný čerstvý sýr, přes masitá rajčata, broskve velké jako dlaň, bylinky... doma už jen stačilo na olivovém oleji opéct den starou sezamovou veku, posypat rajčata a sýr oreganem a bylo vymalováno.







Asi 4 kilometry od Nei Pori je vesnička Platamonas, další turistické centrum, které ale pro mě osobně mělo o něco víc půvabu, už jen tím, že tu bylo možné najít malebné opuštěné uličky stranou hlavní promenády, kde na stoličkách před kafeniony vysedávali místní, prodejci ryb skládali na led své zboží, opodál vonělo čerstvě pražené kafe, tu ležel pes, tu přeběhla kočka...tady si člověk naplno uvědomil, že je zase v Řecku, v Řecku plném mořského vzduchu, siesty, ranních vůní pekáren, bezzubých úsměvů či hádek staříků.

No a samozřejmě kláštery "vznášející se mezi nebem a zemí", Meteora. Navštívili jsme dva - ženský Agios Stefanos a mužský Varlaam. Oba balancují na vysoké skále a člověk lehce pochopí primární záměr, tedy být co nejblíž k Bohu (nemluvě o strategicky-obranných důvodech takového umístění). Navíc pohled do thessálské nížiny je dechberoucí. Agios Stefanos bylo jedno z nejkrásnějších míst, kde jsem byla, neskutečně se mi celý komplex líbil - bylinkové zahrádky jeptišek, kostel svatého Charalamba, pocit klidu, slunce, které dopadalo na dřevěné trámy. Jo a součástí prohlídky klášterů je i exkurze do krámku s pravoslavnými ikonami - malují i tepou se přímo na místě a jejich výběr je nepřeberný. Na tu paní bych se vydržela dívat věky - jemně ťupala zlatou barvu, všude to vonělo papírem, dřevem, kůží a právě barvami a byl to zážitek.









Teď už jsme zase doma, ale pokaždé, když se podívám na levou ruku, mám tam malou připomínku právě z Agios Stefanos - náramek spletený z trojuzlíků, který přímo na místě pletou jeptišky. Vydrží prý až osm let, koupili jsme si s mužem každý svůj mimo jiné jako takový symbol pevného vztahu. Tak uvidíme:-)))

Komentáře

  1. Do Řecka se chci v nejbližších letech podívat :) Moc hezký článek a skvělé fotky, tyto cestovatelské články mám moc ráda!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju a vřele Řecko doporučuju, jezdím tam už 25 let od doby, kdy jsem ještě cestovala s mončičákem a nedám na jednotlivá místa dopustit :-)

      Vymazat
  2. Thunderbird Vintage Tasali Lined Oakley Titanium sunglasses
    Thunderbird Vintage how strong is titanium Tasali edge titanium Lined Oakley Titanium sunglasses (Shack titanium aftershokz of Worthing Needles) titanium wedding band sets in a small leather case.$28.99 titanium wood stoves · ‎Out of stock

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva