Mrkvové chlebánky


Tak tohle je další z mých experimentů - mrkvové chlebové muffiny. Co se dá všechno vykouzlit, když máte doma čerstvou mrkvičku ze Světa bedýnek   a chlebovou směs se slunečnicovými semínky od Labety? Vláčný a voňavý zážitek!
Šlo mi o to, upéct něco, co se dá v pohodě nosit do školy i do práce jako část oběda, a co vydrží dlouho vlhké, což mrkev spolehlivě zajistí. Na pohled to sice není bůhvíjaké estetično, ale to je spíš dané tím, jak moc si vyhrajete s tvarem, když dáváte směs do formy - já se s tím moc nezabývala, líbí se mi ta "otřepanost".
V míse mi odkapává jogurt s citronovou šťávou, ze kterého bude labneh, arabský měkký "sýr", který se formuje do kuliček, nakládá do oleje a většinou se k němu přimíchává máta (ale zkuste to s jakýmkoli kořením, co vám chutná, v oleji se to krásně rozleží). A taky nepotřebujete syřidlo, prostě vyklopíte do čisté utěrky, rozprostřené do síta nad miskou, čerstvý jogurt (já použila Hollandii), zatížíte, necháte přes noc vykapat a vznikne tvárná hmota.
Už to vidím - labneh, chlebánek, posypáno čerstvou jarní cibulkou... užijte si všechny ty svěží chutě!!
A napište mi, jestli doma experimentujete s výrobou sýrů:-)


                             

Komentáře

  1. Vždyť to vypadá skvěle, jsou to takové rozcuchané muffiny:)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně, takoví střapáčci:-))) A děkuju za pochvalu!!

    OdpovědětVymazat
  3. Mrkvové chlebánky jsou přesně ten typ pečiva, který se skvěle hodí na cesty, do práce nebo jako svačina na výlet. Přesně takové pečivo jsem hledala, když jsem nedávno zkoušela luxusní česnekovou pomazánku. Ta k mrkvovým chlebánkům sedí úplně dokonale – lehce pikantní chuť česneku krásně doplňuje vláčnost a jemnost chlebánků. Pokud máte chuť experimentovat, zkuste k tomu přidat i domácí labneh, jak je zmíněno v receptu. Výsledná kombinace chutí vás mile překvapí!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánovo - hrušková buchta

Libanonský kakaový koláč s tahini

Domácí chalva