Pomalu dušené kuřecí paličky s dýní a cizrnou v kořeněné rajské omáčce

Já vím, že je to tu poslední dobou samé kuře, ale slibuju vám, že se na mě nebudete zlobit. Naopak, kdybych se s vámi o tohle jídlo nepodělila, rovnalo by se to skoro kacířství. 
Dostala jsem od svého nejhodnějšího muže nádherný litinový hrnec, no a ten si o pomalu dušená masa v omáčce přímo říká. Vždycky se mi líbily filmy, kde hlavní hrdinka odkryje těžkou pokličku a slastně nasaje vonné výpary, které se vyhrnou z hrnce. Byť televize nepřenáší vůně, přísahám vám, že jsem nezřídka ucítila závan skořice, pepře, masa...




Navíc jsem byla zvědavá na svůj nedávný objev - dýni na vaření. Asi si teď klepete na čelo, co že jiného byste měli s dýní dělat, ale prostě ji pod tímhle názvem dostanete v supermarketu. Holky z Herbáře ji plnili mletým masem, sýrem a zapékaly, což musí být taky skvělé, ale u mě zahustila celé jídlo, takže odpadla jakákoli mouka nebo jíška.

Budete potřebovat:

1 balení kuřecích horních stehen
1 plechovka sekaných rajčat
1 balení rajské passaty
1 plechovka cizrny
1/2 litru kuřecího nebo zeleninového vývaru
1 dýně na vaření nebo jakákoli menší dýně
střik vína (nemusí být)
olivový olej
2 bobkové listy
sůl, pepř
sušený česnek
1 sušená chilli paprička

V těžším hrnci rozpalte dvě lžíce olivového oleje a zprudka na něm osmahněte kuřecí kousky, nejprve kůží dolů, aby se udělala krásná kůrka a maso se zatáhlo. Poprvé taky maso mírně opepřete a nasolte, přidejte i půl lžičky sušeného česneku (možná i méně, je hodně koncentrovaný a vždycky můžete přidat). Jakmile je maso ze všech stran zatažené, přilijte k němu plechovku rajčat, passatu, vývar a střik vína. Přidejte dva bobkové listy, přiklopte poklici a nechte zvolna dusit.

Teď máte dostatek času si připravit dýni. Některé jsou tvrdé jako kámen a jakmile do nich zaseknete nůž, tak se vám může stát, že si budete připadat jako v legendě o Excaliburu - vytáhne ho jen ten vyvolený:-) Nicméně "dýně na vaření" má velikost tak akorát, aby šla pohodlně rozpůlit, vydlabat i oloupat. Oloupanou ji pokrájejte na větší kusy, které se hned nerozvaří a přidejte je ke kuřeti. Teď je chvíle také na plechovku cizrny, sceďte ji a přidejte do hrnce. Opět přiklopte a duste do změknutí dýně. Jakmile je měkká tak, že bez problémů povolí pod vidličkou a maso je křehounké, přichází čas pro tyčový mixér.

Vylovte oba bobkové listy a shrňte v hrnci maso na stranu. Rozmixujte co nejvíc dýně i cizrny, ale ne všechnu, aby bylo i do čeho kousnout. Jakmile se cca polovina hrnce zahustí, přestaňte mixovat a znovu vše promíchejte - tím se vám řidší část plus kuře promíchá s hustou rozmixovanou částí. Ještě chvilku povařte, dosolte a dopepřete podle chuti, a je hotovo. Omáčka je krásně hustá, pikantní po chilli a víně a s kuřetem je to dokonalá kombinace!!
Podávejte s rýží nebo s čerstvým chlebem, kterým vytřete i dno hrnce:-)















Komentáře

  1. Zdravím, recept na pomalu dušené kuřecí paličky s dýní a cizrnou vypadá lákavě a chutně. Mám ráda kuřecí maso a pokaždé mě zaujme nový recept. Tenhle je opravdu zajímaví, ale takovou kombinaci surovin jsem ještě nevyzkoušela. Jaké jsou vaše zkušenosti s vařením tohohle receptu? Vylepšili jste si ho nějak podle svého?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, pomalé dušení kuřecích paliček s dýní a cizrnou má hned několik výhod. Především díky tomu maso krásně změkne a nasaje všechny chutě dýně a koření. Kořeněná rajská omáčka pak celé jídlo zahustí a dodá mu perfektní chuť. Na dušení se mi nejvíce osvědčil titanový hrnec, ve kterém se nemusím bát, že by se mi kuřecí paličky přichytili.

      Vymazat
    2. Přeji všem dobrý den, to zní opravdu výborně, a ta kombinace všech surovin vytvoří neskutečně lahodnou chuť. A souhlasím, že v titanovém nádobí ze stránek zgastro.cz se nejlépe vaří. Stačí jen kapka oleje, a tak je každé jídlo zdravější. Další výhodou je, že se rovnoměrně zahřívá, tak že se v něm všechno hned začne vařit.

      Vymazat
    3. Zdravím, tohle jsou skvělé rady, které si určitě všechny zapamatuji. A s tím doporučením na titanové nádobí musím jen souhlasit. Já ho taky používám na dušení a kuřecí paličky s dýní, cizrnou a rajskou omáčkou jsou perfektní jídlo. Záleží na vás, jak si je ochutíte, ale mi doma máme rádi pálivou variantu s chilli.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánovo - hrušková buchta

Libanonský kakaový koláč s tahini

Domácí chalva