Podzim s vůní skořice a jablek

Taky vám přicházející podzim, žloutnoucí listí a sychravá rána evokují to, že je čas se zavřít do kuchyně a pustit se do přípravy buď vydatných nebo báječně voňavých jídel, která vás zahřejí po těle i na duši? Zní to jako dost omšelé klišé, ale přiznejme si, že když teploty klesnou a vy znovu berete po létě na milost teplé ponožky, nechce se vám chroustat zrovna salát. Zato takové palačinky...mňam.



O víkendu mi maminka přivezla z chaty jablka, už nakrájená a připravená na štrůdl. Štrůdl jsem upekla, úspěšně zmizel dřív, než stačil vychladnout, ale jablek bylo tolik, že jsem začala přemýšlet, co s nimi. Chtělo by to uvařit něco, co se dá jíst k jogurtu, přidat na palačinky, namazat na ranní toast, ujídat lžičkou jen tak...prostě takové malé hříšné potěšení. A když to potěšení ve výsledku voní pomeranči a skořicí...no neříkejte, že byste odolali:-).

Co budete potřebovat:

jablka, očištěná a nakrájená na plátky - množství vlastně závisí na vás a dá se libovolně upravovat
mletou skořici
pomerančovou marmeládu - nějakou kvalitní, platí totéž, co u vína a vaření - čím méně kvalitní, tím horší výsledek. Já použila pomarančovou marmeládu i s kousky kůry.
4-5 hřebíčků, které vložíte do gázy nebo čajového sáčku (prázdné k dostání např. v DM)
vanilkový cukr (pozor, vanilkový, ne vanilinový), nebo vanilkový lusk a cukr
včelovinu (např. tady), ale třeba i koňak nebo rum - medové tóny si ale skvěle rozumějí jak s jablky, tak s pomerančem

Postup:

1. Nejprve na mírném plameni duste jablka se dvěma lžícemi vody, aby se rozvařila a jen občas někde zbyly malé kousky.

2. Přidejte vanilku a cukr nebo vanilkový cukr, pomerančovou marmeládu a důkladně promíchejte. Nechte chvíli probublávat. Množství cukru i marmelády závisí na vaší chuti a na hořkosti marmelády.

3. Přidejte podle chuti skořici a 4 panáky včeloviny, nechte alkohol vyvařit a dál táhněte na mírný plamen.

4. Připravte si do gázy nebo čajového sáčku hřebíček a vložte k jablkům. nechte ještě pět minut pobublávat, potom vyplněte sporák a hřebíčku ještě chvíli dopřejte jablečnou lázeň.

5. Vyjměte hřebíček a buď plňte do skleniček a zavařte nebo jen naplňte horkou směsí skleničky, navrch každé kápněte včelovinu, zavíčkujte a na chvíli otočte dnem vzhůru.

Jo a tady fotka, jak to dopadá, když do focení vleze, nezvána, nevolána, modelka:-)



Dobrou chuť!!


Komentáře

  1. No, co s úrodou jablek. To si taky teď říkáme. Namísto toho, abychom si koupili nafukovací bazén, tak jsme si koupili sad a letošní počasí vyšlo tak dobře, že těch jablek máme fakt plný sklep, takže nevíme, co s nimi. Něco půjde do moštu, něco půjde ještě do výkupu na pálenku, ale co s tím dál? Ach jo, vůbec nevím. :( Ale díky za inspiraci. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Podzim je, tak kouzelný a nostalgický. Je to období, kdy bych ráda trávila více času doma a užívala si jeho kouzlo. Třeba si koupit nějaké sirupy, které si ráda dávám ke čtení mé oblíbené knížky. Podzim je krátký, ale o to více si ho dokážu užít a načerpat z něj tu správnou dávku klidu a pohody.

    OdpovědětVymazat
  3. Kouzlo podzimu – vůně skořice a jablek mi okamžitě připomněla pečení u nás doma, kdy se celým bytem šířilo teplo a sladká vůně. Je krásné, jak tyto chutě a vůně dokážou vrátit vzpomínky na dětství, kdy jsme si pochutnávali na dobrotách servírovaných na talířích po babičce. Tyhle malé podzimní rituály dodávají domovu zvláštní atmosféru, kterou zbožňuji, a inspirují mě k tomu, abych si letos vyzkoušela nějaké nové recepty.

    OdpovědětVymazat
  4. Podzim s vůní skořice a jablek je dokonalý způsob, jak si užít toto kouzelné období. Pokud ale chcete do svých receptů přidat trochu neobvyklého šmrncu, zkuste chilli sadu. Pikantní nádech chilli skvěle kontrastuje se sladkostí jablek a skořice a vytvoří jedinečnou kombinaci chutí. Ideální třeba do dezertů nebo na podzimní horké nápoje.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánovo - hrušková buchta

Libanonský kakaový koláč s tahini

Domácí chalva