pozadí blogu

středa 10. dubna 2013

Banánovo - hrušková buchta

Občas k tomu prostě dojde. V lednici vám měkne několik banánů, postává osamocená plechovka hrušek v nálevu a vy si říkáte, co s tím. Vždycky se v takovém případě koukám, jestli mám taky mouku, máslo, mléko a cukr, protože upéct ovocnou buchtu trvá čistého času ani ne hodinku, a kolik je z toho pokaždé slávy!!

Upozorňuji předem, že recept je dělaný od oka, takže je roztažitelný podle počtu strávníků, já pekla v klasickém "buchtovém" pekáčku.

Suroviny:

hladká mouka (kdo má odměrky zvané "cups", tak to byly 4 vrchovaté největší)
2 cups cukru krystal (1 největší cup je 100 ml)
1 vanilkový cukr
1 cup rozpuštěného másla
2 vejce velikosti M
mléko, podle hustoty těsta
lžička prášku do pečiva
hruškový kompot (nebo i čerstvé hrušky)
2 zralé banány

(do základního těsta lze přidat citronovou kůru a šťávu, ale nemusí být)

Hladkou mouku, oba druhy cukrů, vejce, mléko a rozpuštěné máslo smícháme dohromady. U másla pozor, aby bylo vlažné a vejce se nesrazila, přikrůpávejte ho postupně. Mléko dolévejte, aby se těsto dobře lilo, ale nebylo tekuté, ovoce ho ještě naředí. Nakrájejte na kostičky banány a libovolné množství hrušek, záleží, jak moc "mokrý" chcete výsledek. Já dala 5 půlek hrušek v kompotu, taky na kostičky. Zamícháte, na konec přidáte prdopeč, znovu zamícháte, nalijete na vymazaný a vysypaný plech a pečete podle typu trouby cca 30 minut na 200 stupňů, přičemž troubu jsem si předehřívala na 100 stupňů. Hlídejte to, a jakmile máte po špejlovém testu špejli suchou, vyndejte, nechte vychladnout a přímo v pekáči krájejte. Nevyklápějte buchtu na prkénko v celku!! Je příliš šťavnatá a roztrhla by se vám.




Žádné komentáře:

Okomentovat