Banánovo - hrušková buchta

Občas k tomu prostě dojde. V lednici vám měkne několik banánů, postává osamocená plechovka hrušek v nálevu a vy si říkáte, co s tím. Vždycky se v takovém případě koukám, jestli mám taky mouku, máslo, mléko a cukr, protože upéct ovocnou buchtu trvá čistého času ani ne hodinku, a kolik je z toho pokaždé slávy!!

Upozorňuji předem, že recept je dělaný od oka, takže je roztažitelný podle počtu strávníků, já pekla v klasickém "buchtovém" pekáčku.

Suroviny:

hladká mouka (kdo má odměrky zvané "cups", tak to byly 4 vrchovaté největší)
2 cups cukru krystal (1 největší cup je 100 ml)
1 vanilkový cukr
1 cup rozpuštěného másla
2 vejce velikosti M
mléko, podle hustoty těsta
lžička prášku do pečiva
hruškový kompot (nebo i čerstvé hrušky)
2 zralé banány

(do základního těsta lze přidat citronovou kůru a šťávu, ale nemusí být)

Hladkou mouku, oba druhy cukrů, vejce, mléko a rozpuštěné máslo smícháme dohromady. U másla pozor, aby bylo vlažné a vejce se nesrazila, přikrůpávejte ho postupně. Mléko dolévejte, aby se těsto dobře lilo, ale nebylo tekuté, ovoce ho ještě naředí. Nakrájejte na kostičky banány a libovolné množství hrušek, záleží, jak moc "mokrý" chcete výsledek. Já dala 5 půlek hrušek v kompotu, taky na kostičky. Zamícháte, na konec přidáte prdopeč, znovu zamícháte, nalijete na vymazaný a vysypaný plech a pečete podle typu trouby cca 30 minut na 200 stupňů, přičemž troubu jsem si předehřívala na 100 stupňů. Hlídejte to, a jakmile máte po špejlovém testu špejli suchou, vyndejte, nechte vychladnout a přímo v pekáči krájejte. Nevyklápějte buchtu na prkénko v celku!! Je příliš šťavnatá a roztrhla by se vám.




Komentáře

  1. To vypadá fakt hodně dobře. Jako hrušky mám moc rád, banány zase tak úplně nemusím, ale klidně bych to zkusila. To, že je nemusím, neznamená, že je nejím. Já dělám občas to, že když dělám hrušky, tak je zaflambuji na troše alkoholu. Případně je v něm marinuji a pak zasmahnu. Docela ráda používám pink gin, ale těch chuťových variant je samozřejmě moc.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Domácí chalva