Co zakousnout v muzeu

Nebojte, hlídače ne:-) Mluvím o prostém, leč geniálním nápadu, na který jsem narazila při nedávné návštěvě mnichovské Glyptotéky. To takhle procházím jednotlivé sály s artefakty, za okny vedro, uvnitř vedro, všude vedro. Najednou u archaické sochy větřím kafe a koláč. S myšlenkou toho, že už mi červ vedrožrout ohlodává mozek jdu dál, když tu najednou...
Uprostřed dalšího sálu, hned vedle vitríny s keramikou stál ostrůvek slasti:


Cinkání příborů a veselé diskuze německých důchodců mě utvrdily v duševním zdraví, ale zároveň jsem si uvědomila, že skutečně nejsem v Čechách, či, abych posuzovala podle svého města, v Praze. Tohle se vám při bloudění Národním muzeem nestane:


A já táži se proč??? Proč je takový problém realizovat u nás to, o je v zahraničí běžnou a zřejmě v celku bezbolestnou praxí? Proč v Glyptotéce nepobíhá podrážděná baba, která by ony důchodce vychutnávající si kus dortu peskovala, že se baví a cinkají porcelánem? Vážně je takový hřích udělat i naše muzea příjemnější a lidštější?
Pište mi, jestli znáte i muzea a další výstavní prostory v ČR, jejichž součástí je nějaký příjemný kout s chutným bufetem nebo bistrem, budu ráda:-)

Komentáře

  1. Príjemnú kaviarničku má Vítkov. Aj keď ani tam sa asi nemožno poprechádzať s jedlom v náručí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Paráda:-) To je jasný, nikdo nestojí o umatlané vitríny, ale znáš prostředí některých pražských muzeí, pomalu se tam bojíš špitnout, natož aby tam bylo něco takového...

    OdpovědětVymazat
  3. Není nutné pobíhat s dortem mezi artefakty. Mně by stačilo, aby v muzeu vůbec byla kavárna, kde by si člověk po prohlídce nebo během ní mohl sednout a dát si něco k pití.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, právě:-) Ale třeba se ke konceptu příjemných muzeí s interaktivními výstavami a občerstvením dopracujeme:-)

      Vymazat
  4. V Národní galerii teď otevřeli kavárnu, Nová syntéza. http://novasynteza.cz/ Plánuju tam vbrzku zajít, vypadá to dost ujetě:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám na to a zaujal mě ten podtlakový kávovar - myslí tím vacuum pot, nebo je to fakt nějaká novinka? Na první pohled mi to totiž přišlo stejný..

      Vymazat
  5. Nejprotivnější báby jsou v Náprstkáči - vadil jim i hovor (o tématu!) dvou osob. Jinak v Mnichově v té zmiňované kavárničce je úžasné, že tam rovnou mají asi 10 druhů piva :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prostě správné místo pro klasika - sochy, střepy, pivo:-)

      Vymazat
  6. Jo a naprosto dokonalá kavárna je v Brně v muzeu na Zelňáku (i když báby v muzeu chodily celou dobu za mnou, jako bych chtěla ukrást pazourek...)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva