Tvarohové ravioli se zimní náplní

Když mi Helča tenhle recept posílala, nebyla si moc jistá, jestli ho použiju na blogu. Málem k tomu vážně nedošlo - jakmile jsem otevřela přílohu mailu a pročetla, oč se jedná, málem jsem utopila klávesnici:-) Tenhle recept prostě musíte vyzkoušet - horký, sladký, voňavý...neblíží se náhodou Valentýn? 


Procházím obchodem a přemýšlím nad tím, co dnes připravit k obědu. Když zahlédnu v regálu tvaroh, je mi jasné, že mou chuť na ovocné tvarohové knedlíky již nic nepřekoná. Jenomže napsat na blog o jídle a vaření v zimě o jahodových knedlících? Nejen, že by to Terka nezveřejnila, ale ještě by mě navždy zavrhla a měla by k tomu pádný důvod. A tak jsem došla k chutné obměně tohoto v zimě příjemně hřejivého receptu. U sladkých receptů pro mě není znakem úspěchu názor dětí, ale manžela, který je v tomto směru náročnější. Prošlo s dvojitým přidáváním.



Ingredience:
těsto -      250 g měkkého tvarohu
                50 g změklého másla
                1 vejce
                240 g hrubé mouky
                ½ lžičky prášku do pečiva
                nastrouhaná citronová kůra
                špetka soli
náplň – 2 hrušky
                1 jablko
                1 rovná lžíce skořice
                50 g másla
                hrst rozinek
                případně hnědý cukr dle potřeby
k podávání – zakysaná smetana
                nahrubo sekané pekanové nebo vlašské ořechy
                může být práškový cukr nebo klasicky nastrouhaný tvrdý tvaroh


Nejprve začneme s náplní. Nadrobno pokrájíme hrušky a jablko, také podle velikosti můžeme nasekat rozinky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme skořici, promícháme a vsypeme ovoce i s rozinkami. Podle kyselosti jablka můžeme směs přisladit; samotné těsto sladké není, sladkost se ale vždy dá dotáhnout při servírování na talíři, takže raději přisladit jen opatrně. Směs promícháme, ať je rovnoměrně skořicová, přiklopíme a na mírnější teplotě necháme pět minut podusit a pak vypneme a necháme dojít.


Tou dobou už máme nejspíš hotové těsto – nejprve jsme smíchali máslo, tvaroh a vejce, poté jsme přidali ostatní sypké přísady, mouku však postupně podle konzistence vznikající hmoty. Vypracujeme těsto, které se nelepí, ale není příliš suché – aby se jeho části dobře slepovaly.
Tvarujeme kolečka o průměru asi 8cm, do středu lžící klademe náplň. Kolečka přehneme v polovině, aby nám vznikly ravioli, pevně přitiskneme okraje, ať náplň nevytéká. Vhodíme do vroucí vody na 7- 10 minut.




Servírujeme se zakysanou smetanou, sekanými ořechy, případně poprášené cukrem.

Dobrou chuť!






Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva