Tvarohové ravioli se zimní náplní
Když mi Helča tenhle recept posílala, nebyla si moc jistá, jestli ho použiju na blogu. Málem k tomu vážně nedošlo - jakmile jsem otevřela přílohu mailu a pročetla, oč se jedná, málem jsem utopila klávesnici:-) Tenhle recept prostě musíte vyzkoušet - horký, sladký, voňavý...neblíží se náhodou Valentýn?
Procházím obchodem a přemýšlím nad tím, co dnes připravit
k obědu. Když zahlédnu v regálu tvaroh, je mi jasné, že mou chuť na ovocné
tvarohové knedlíky již nic nepřekoná. Jenomže napsat na blog o jídle a vaření
v zimě o jahodových knedlících? Nejen, že by to Terka nezveřejnila, ale
ještě by mě navždy zavrhla a měla by k tomu pádný důvod. A tak jsem došla k chutné
obměně tohoto v zimě příjemně hřejivého receptu. U sladkých receptů pro mě
není znakem úspěchu názor dětí, ale manžela, který je v tomto směru náročnější.
Prošlo s dvojitým přidáváním.
Ingredience:
těsto - 250 g
měkkého tvarohu
50 g
změklého másla
1 vejce
240 g
hrubé mouky
½
lžičky prášku do pečiva
nastrouhaná
citronová kůra
špetka
soli
náplň – 2 hrušky
1
jablko
1 rovná
lžíce skořice
50 g
másla
hrst
rozinek
případně
hnědý cukr dle potřeby
k podávání –
zakysaná smetana
nahrubo
sekané pekanové nebo vlašské ořechy
může
být práškový cukr nebo klasicky nastrouhaný tvrdý tvaroh
Nejprve začneme s náplní. Nadrobno pokrájíme hrušky a
jablko, také podle velikosti můžeme nasekat rozinky. Na pánvi rozpustíme máslo,
přidáme skořici, promícháme a vsypeme ovoce i s rozinkami. Podle kyselosti
jablka můžeme směs přisladit; samotné těsto sladké není, sladkost se ale vždy
dá dotáhnout při servírování na talíři, takže raději přisladit jen opatrně.
Směs promícháme, ať je rovnoměrně skořicová, přiklopíme a na mírnější teplotě necháme
pět minut podusit a pak vypneme a necháme dojít.
Tou dobou už máme nejspíš hotové těsto – nejprve jsme
smíchali máslo, tvaroh a vejce, poté jsme přidali ostatní sypké přísady, mouku
však postupně podle konzistence vznikající hmoty. Vypracujeme těsto, které se
nelepí, ale není příliš suché – aby se jeho části dobře slepovaly.
Tvarujeme kolečka o průměru asi 8cm, do středu lžící klademe náplň. Kolečka přehneme v polovině, aby nám vznikly ravioli, pevně přitiskneme okraje, ať náplň nevytéká. Vhodíme do vroucí vody na 7- 10 minut.
Tvarujeme kolečka o průměru asi 8cm, do středu lžící klademe náplň. Kolečka přehneme v polovině, aby nám vznikly ravioli, pevně přitiskneme okraje, ať náplň nevytéká. Vhodíme do vroucí vody na 7- 10 minut.
Servírujeme se zakysanou smetanou, sekanými ořechy, případně
poprášené cukrem.
Dobrou chuť!
ty jsou úžasné! :) asi je vyzkouším!
OdpovědětVymazatRozhodně doporučuju!! A díky za milý koment:-)
Vymazat