Medový kefalonský koláč (Kéik me méli)

Nevím, jak vy, ale já Velikonoce naprosto zbožňuju. Mám je možná ještě raději než Vánoce a to už je co říct!! Nicméně každý rok v zásadě vařím a peču ta samá jídla, případně je chystáme s mamkou. Takže letos jsem si řekla, že to chce změnu, zavést nějaké nové tradice, ozkoušet něco úplně jiného. Takže inspirace Řeckem byla jasná, no ne?

Medový koláč z ostrova Kefallonie je přesně to pravé, sváteční a voňavé, co chcete nést na velikonoční stůl. Nejedná se v pravém slova smyslu o tradiční řeckou velikonoční pochoutku, ale sváteční bezesporu je. Navíc čím lepší suroviny přidáte, tím lepší bude výsledek, takže třeba u koňaku jsem vybrala skutečnou špičku, kterou jsme s Fotografem dostali k výročí svatby.


Samotný recept není nijak složitý, přípravy budete mít za chvilku a nejtěžší je vlastně rozpustit v kastrůlku máslo s cukrem a medem:-)

Budete potřebovat:

3 odměrky hladké mouky (1 odměrka = 100 g)
1 odměrka másla, nakrájeného na kousky
1/2 odměrky medu
1/2 odměrky cukru krupice, já použila tmavší cukr demerara, ale nemusí být, stačí prostě normální bílý
3 vejce
dvě hrsti rozinek
nevrchovatá lžička prášku do pečiva
velký panák koňaku, ale popravdě, dala jsem 1 a 1/2 velkého panáka a nevadilo to:-)
kůra z jednoho citronu
nevrchovatá lžička skořice
1 vanilkový cukr (nemusí být)



V kastrůlku na mírném plameni rozpusťte cukr, med a máslo, dokud nevznikne řídká kašička, ve které nebudou zrnka cukru. Pozor, nezapomeňte na to, že i když vypnete sporák a kastrůlek odstavíte, je třeba ještě chvíli míchat, aby vám zbytkové teplo směs nespálilo. Navíc potřebujete, aby vám (mimochodem tahle moc dobrá) směs zchladla - a tomu míchání pomůže. Já míchala metličkou, osvědčila se a směs chladla rychleji.

Do zchladlé směsi postupně zašlehejte tři vejce, která jste si předtím rozkvedlali někde vedle v misce. Pořádně každý díl vajec s teplou směsí prošlehejte, pak přidejte další atd.

Do velké mísy si prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte koňak a dobře promíchejte. Vsypte rozinky, přistrouhejte kůru z citronu a přidejte lžičku skořice. Znovu vše promíchejte. Potom přidejte směs másla, cukru, medu a vajec a vše umíchejte. Pokud je těsto příliš tuhé, což asi bude, přilijte panáka vlažné vody.

Do vymaštěné a vysypané formy vlijte těsto a uhlaďte povrch, aby to krásně vypadalo. Upozorňuji, že těsto samotné je dík koňaku a medu tak dobré, že se budete přemáhat, abyste to nesnědli jen tak:-))
Vše vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte. Původní recept počítá hodinu, ale popravdě, to byste měli vysušenou placku. Záleží, jak moc vám peče trouba, takže doporučuji průběžný špejlový test. Osobně si myslím, že je lepší těsto nechat trošku vlhčí.

Hotový koláč pocukrujte a podávejte třeba s "omáčkou" z kysané smetany, řeckého jogurtu, medu a šťávy z pomeranče.



Christos anésti!! Veselé Velikonoce!!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva