Hummus s paprikou a opečeným chlebem

Při momentálním počasí se chce asi jen málokomu dlouze vystávat u sporáku. Ani já nejsem výjimkou a proto je dnešní recept přesně tím pravým lehkým a osvěžujícím jídlem, které si můžete připravit během chvilky a přitom se nijak neošidit o skvělé chutě. 




Receptů na hummus je celá řada, sama jsem několikrát zkoušela experimentovat, vylepšovat a nahrazovat, abych se nakonec vrátila k víceméně základní verzi, která má hebkou strukturu a plnou chuť. Navíc v kombinaci s červenou paprikou a na másle opečeným chlebem je to přímo nebeské potěšení. Mimochodem, základem hebké chuti je seznamová pasta tahini - dá se běžně sehnat v supermarketu, orientálních potravinách nebo na internetu. Když ji do něčeho přidáváte, promíchejte ji ode dna - nahoře se koncentruje olej, ta hlavní, pastovitá část je až u dna.

Pro dva středně hladové budete potřebovat:

1 plechovku konzervované cizrny
2 PL tahini pasty
sůl podle chuti
šťávu z 1/2 až jedné limetky, záleží, jak kdo má rád
1 PL vody
chléb podle počtu strávníků (my použili obyčejnou šumavu)
máslo na opečení chleba
2 červené papriky

Rozmixujte slitou cizrnu s vodou a solí. Přidejte tahini a limetkovou šťávu, tak dlouho, až vznikne hebká a kompaktní hmota. Dochuťte případně ještě solí a limetkou, můžete navrch zakápnout i olivovým olejem, ale není to nutné, protože tahini, tedy sezamová pasta, má v sobě poměrně hodně sezamového oleje, který stačí.

Nakrájejte papriku na kolečka, na másle opečte krajíce chleba dozlatova, nechte na papírové utěrce okapat přebytečné máslo a nakrájejte chleba na špalíčky tak, aby se s nimi dal hummus nabírat.
Servírujte třeba s lehkým bílým vínem:-)


Komentáře

  1. Dobrý den, hummus s paprikou a opečeným chlebem zní, jako perfektní kombinace. Miluju hummus, a když je ještě zdobený opečenou paprikou, tak to je pro mě přesně ta pravá chuťová exploze. Kdo by odolal takové lahůdce? Máte někdo originální recept na hummus, o který byste se s námi podělili? Zajímají mě nějaké speciální ingredience.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, úplně s vámi souhlasím, že hummus s paprikou a opečeným chlebem je prostě dokonalá kombinace, která osloví každého milovníka dobrého jídla. Ta křehká chuť opečené papriky se perfektně doplňuje s hladkou a jemnou konzistencí hummusu. Co se týká originálního receptu, tak já míchám vařenou cizrnu s tahinou, olivovým olejem, česnekem, citronovou šťávou a špetkou cuminu. Na závěr přidám nasekanou petrželku a trochu červené papriky pro pikantní nádech. Věřte mi, tahle variace hummusu je lahůdka.

      Vymazat
    2. Dobrý den, vaše nadšení pro hummus s paprikou a opečeným chlebem je pecka. Já mám svůj recept, na který je potřeba, 1 plechovka cizrny (cca 400 g), 3 lžíce tahini (sezamová pasta), 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, oloupané a nasekané, šťávu z 1-2 citronů, ½ lžičky mletého kmínu, sůl podle chuti, petrželka na ozdobu, olej z opečených paprik. Papriky peču na titanové pánvi, kterou jsem si koupila na stránkách zgastro.cz. Na ní se mi nikdy nepřipečou.

      Vymazat
    3. Zdravím všechny kuchařky a kuchaře, jsem ráda, že tolik lidí sdílí mou vášeň pro hummus, a vaše recepty musím určitě vyzkoušet. Přidání oleje z opečených paprik je určitě zajímavým krokem, který dodá hummusu perfektní chuť. A používání titanové pánve je za mě to nejlepší. Já jsem si nedávno pořídila titanové nádobí, ve kterém se vaří perfektně.

      Vymazat
  2. Hummus s paprikou a opečeným chlebem je perfektní kombinace. Jednoduché, chutné a plné vůní, které navodí středomořskou atmosféru. Článek krásně ukazuje, jak snadno lze hummus ozvláštnit. Napadlo mě přidat do něj trochu najemno nasekaných chilli papriček Habanero, aby se k jemnosti cizrny a sladkosti papriky přidala i lehká pikantnost. Díky za tento recept, už se těším, až ho vyzkouším k letnímu posezení!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánovo - hrušková buchta

Libanonský kakaový koláč s tahini

Domácí chalva