Hummus s paprikou a opečeným chlebem

Při momentálním počasí se chce asi jen málokomu dlouze vystávat u sporáku. Ani já nejsem výjimkou a proto je dnešní recept přesně tím pravým lehkým a osvěžujícím jídlem, které si můžete připravit během chvilky a přitom se nijak neošidit o skvělé chutě. 




Receptů na hummus je celá řada, sama jsem několikrát zkoušela experimentovat, vylepšovat a nahrazovat, abych se nakonec vrátila k víceméně základní verzi, která má hebkou strukturu a plnou chuť. Navíc v kombinaci s červenou paprikou a na másle opečeným chlebem je to přímo nebeské potěšení. Mimochodem, základem hebké chuti je seznamová pasta tahini - dá se běžně sehnat v supermarketu, orientálních potravinách nebo na internetu. Když ji do něčeho přidáváte, promíchejte ji ode dna - nahoře se koncentruje olej, ta hlavní, pastovitá část je až u dna.

Pro dva středně hladové budete potřebovat:

1 plechovku konzervované cizrny
2 PL tahini pasty
sůl podle chuti
šťávu z 1/2 až jedné limetky, záleží, jak kdo má rád
1 PL vody
chléb podle počtu strávníků (my použili obyčejnou šumavu)
máslo na opečení chleba
2 červené papriky

Rozmixujte slitou cizrnu s vodou a solí. Přidejte tahini a limetkovou šťávu, tak dlouho, až vznikne hebká a kompaktní hmota. Dochuťte případně ještě solí a limetkou, můžete navrch zakápnout i olivovým olejem, ale není to nutné, protože tahini, tedy sezamová pasta, má v sobě poměrně hodně sezamového oleje, který stačí.

Nakrájejte papriku na kolečka, na másle opečte krajíce chleba dozlatova, nechte na papírové utěrce okapat přebytečné máslo a nakrájejte chleba na špalíčky tak, aby se s nimi dal hummus nabírat.
Servírujte třeba s lehkým bílým vínem:-)


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva