Podzim s vůní skořice a jablek

Taky vám přicházející podzim, žloutnoucí listí a sychravá rána evokují to, že je čas se zavřít do kuchyně a pustit se do přípravy buď vydatných nebo báječně voňavých jídel, která vás zahřejí po těle i na duši? Zní to jako dost omšelé klišé, ale přiznejme si, že když teploty klesnou a vy znovu berete po létě na milost teplé ponožky, nechce se vám chroustat zrovna salát. Zato takové palačinky...mňam.



O víkendu mi maminka přivezla z chaty jablka, už nakrájená a připravená na štrůdl. Štrůdl jsem upekla, úspěšně zmizel dřív, než stačil vychladnout, ale jablek bylo tolik, že jsem začala přemýšlet, co s nimi. Chtělo by to uvařit něco, co se dá jíst k jogurtu, přidat na palačinky, namazat na ranní toast, ujídat lžičkou jen tak...prostě takové malé hříšné potěšení. A když to potěšení ve výsledku voní pomeranči a skořicí...no neříkejte, že byste odolali:-).

Co budete potřebovat:

jablka, očištěná a nakrájená na plátky - množství vlastně závisí na vás a dá se libovolně upravovat
mletou skořici
pomerančovou marmeládu - nějakou kvalitní, platí totéž, co u vína a vaření - čím méně kvalitní, tím horší výsledek. Já použila pomarančovou marmeládu i s kousky kůry.
4-5 hřebíčků, které vložíte do gázy nebo čajového sáčku (prázdné k dostání např. v DM)
vanilkový cukr (pozor, vanilkový, ne vanilinový), nebo vanilkový lusk a cukr
včelovinu (např. tady), ale třeba i koňak nebo rum - medové tóny si ale skvěle rozumějí jak s jablky, tak s pomerančem

Postup:

1. Nejprve na mírném plameni duste jablka se dvěma lžícemi vody, aby se rozvařila a jen občas někde zbyly malé kousky.

2. Přidejte vanilku a cukr nebo vanilkový cukr, pomerančovou marmeládu a důkladně promíchejte. Nechte chvíli probublávat. Množství cukru i marmelády závisí na vaší chuti a na hořkosti marmelády.

3. Přidejte podle chuti skořici a 4 panáky včeloviny, nechte alkohol vyvařit a dál táhněte na mírný plamen.

4. Připravte si do gázy nebo čajového sáčku hřebíček a vložte k jablkům. nechte ještě pět minut pobublávat, potom vyplněte sporák a hřebíčku ještě chvíli dopřejte jablečnou lázeň.

5. Vyjměte hřebíček a buď plňte do skleniček a zavařte nebo jen naplňte horkou směsí skleničky, navrch každé kápněte včelovinu, zavíčkujte a na chvíli otočte dnem vzhůru.

Jo a tady fotka, jak to dopadá, když do focení vleze, nezvána, nevolána, modelka:-)



Dobrou chuť!!


Komentáře

  1. No, co s úrodou jablek. To si taky teď říkáme. Namísto toho, abychom si koupili nafukovací bazén, tak jsme si koupili sad a letošní počasí vyšlo tak dobře, že těch jablek máme fakt plný sklep, takže nevíme, co s nimi. Něco půjde do moštu, něco půjde ještě do výkupu na pálenku, ale co s tím dál? Ach jo, vůbec nevím. :( Ale díky za inspiraci. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Podzim je, tak kouzelný a nostalgický. Je to období, kdy bych ráda trávila více času doma a užívala si jeho kouzlo. Třeba si koupit nějaké sirupy, které si ráda dávám ke čtení mé oblíbené knížky. Podzim je krátký, ale o to více si ho dokážu užít a načerpat z něj tu správnou dávku klidu a pohody.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva