Na nákup s příručkou?

Dneska se ke mně dostaly zajímavé stránky Potraviny na pranýři, které se zabývají nezávadností, respektive závadností potravin v supermarketech a varují spotřebitele před jejich koupí. Popravdě jsem se nestačila divit. Stránky dělí nevhodné potraviny do tří kategorií. Žluté jablíčko označuje potraviny nejakostní, oranžové jablíčko falšované a červené nebezpečné. Pročítat, proč se jaká potraviny ocitla v tom kterém sloupečku je docela síla. Na první pohled viditelné plísně u pomazánek, vietnamské nudle, které po uvaření páchnou a mají netypickou chuť, nejmenovaný energetický nápoj, v kterém plave hmyz, rozmrazované a znovu zamrazené krevety...
Plísně jsou, co jsem pročetla seznam, nejčastější příčinou nevyhovujícího standardu. Upozorňuju, plísně OKEM VIDITELNÉ, tedy žádní zákeřní partyzáni někde uprostřed bločku sýra (jakkoli by to taky bylo na p.d). Plísně, které mohou ohrozit zdraví nejen dospělých, ale především dětí, pokud si nepozorná maminka ráno při dělání svačiny nevšimne zrady v obalu (a nenechte se mýlit, některé plísně se skutečně špatně hledají, například ty bílé na bílé pomazánce).
Má tohle vůbec ještě cenu komentovat? Je v pořádku, že mezi zeměmi, které jsou často kritizované pro jakost svých potravin, například Polsko, Turecko nebo Indie se objevila a v hojné míře je zastoupená i Česká republika? Takže rada je jednoduchá - nakupujte všímavě, nejen co se čtení etiket týče, ale také kontrolujte po vizuální stránce, jestli je všechno v pořádku. A napište mi svoje zkušenosti s oslizlými a jinak nechutnými potravinami, na které jste narazili:-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva