Falešná musaka

Kdo čtete můj blog dobře víte, jak nesnáším náhražky za něco. A proto vím, že když píšu falešná musaka, mohlo by se zdát, že tak trochu babicovatím. Ale nebojte:-) 

Asi mi dáte za pravdu, že když vás v pátek po příchodu z práce chytne neodolatelná chuť na musaku, která by za normálních okolností trvala celou věčnost, je třeba popřemýšlet a pokusit se co nejvěrněji ošálit chuťové buňky i ručičky na hodinách. Posbírala jsem tedy po ledničce co se dalo, a tady je výsledek.
Neměla jsem lilek, ale zato jsem měla máslovou dýni. A v tom je ta finta. Že si právě teď klepete na čelo? Nemusíte, vyšlo to parádně!! A nezabere vám to víc, než půlhodinku hbité práce.
Vezměte dva balíčky mletého masa (jedno, jestli to bude směs hovězího a vepřového, nebo jen jeden druh, záleží, co máte rádi, já dala jen hovězí) a spolu s nadrobno nakrájeným pórkem ho osmahněte na troše olivového oleje nebo sádla. Já použila to druhé, a protože jsem měla domácí sádlo, nádherně se mi na něm vše osmažilo, bonusem byla božská vůně. Směs osolte, ale jinak nekořeňte a hotovou ji odstavte stranou.
Oškrábejte cca 10 větších brambor. Dvě malé máslové dýně oloupejte (jde to v pohodě škrabkou), rozpulte a vydlabejte semínka (to už jde trochu hůř, al záleží na tom, jak mladou a křehkou dýni máte). Nakrájejte si nadrobno pórek, množství nechávám na vás, ale v zásadě tak, aby pokryl jedno patro středního pekáčku. Roztlučte si v hmoždíři černý pepř (vlastníci mlýnku přeskočí).
Do pekáčku nalijte trochu olivového oleje a rozetřete ho rovnoměrně po dně. A teď přijde kladení (vrstev, ne vajec:-)). Na dno pekáče nakrájejte oloupané syrové brambory na poměrně tenká kolečka, aby se pěkně propekly. Dejte si záležet, abyste pokud možno vyplnili všechny mezery. Brambory trochu osolte a opepřete. Na ně rozprostřete polovinu masové směsi, tu nesolte, ale také trochu opepřete.
Na maso přijdou další brambory na kolečka, opět osolit, opepřit. A na brambory, aby nebyla nuda zase maso. Potom dekadentně rozhažte pórek a úplně navrch naklaďtě na tenké srpečky nakrájenou dýni, osolte a opepřete. Pokropte dýni štědrou dávkou olivového oleje.



Předehřejte si troubu cca na 180 - 200 stupňů Celsia (nejlépe ještě v době, co pokládáte jednotlivé vrstvy) a směs předpékejte zhruba deset až patnáct minut, dokud dýně a pórek jakoby nepovadnou.
V mezičase přichází ke slovu za á sklenička vychlazeného rosé za snahu kuchařky, za bé příprava bešamelu. Bešamel, jako taková ta potvora z másla, mouky a mléka, která se ochotně připálí, jakmile se otočím? Ano, přesně tak. Ale nebojte, není to tak hrozné, a pokud se vám náhodou stane, že ho neuhlídáte, díky vínu vám to bude nejspíš stejně jedno:-)) Ale teď vážně. Rozpusťte si v kastrůlku s nepřilnavým dnem (to se mi to píše, ve skutečnosti vezměte kastrůlek, co máte po ruce) cca 70 gramů másla (mimochodem pokud se vám zdá, že je v musace docela dost tuku, máte pravdu, ale to i v té klasické verzi, navíc je před víkendem, takže kaloriím zdar). Jakmile je máslo rozpuštěné, vmíchejte do něj hladkou mouku. Popravdě, přidávám jí "od oka", lepší je na začátku méně, dodat se dá vždycky. Intenzivně míchejte, dokud nebude hmota bez hrudek. Jakmile máte pocit, že "už to je", přilévejte mléko, dokud nevznikne konzistence řidší krupicové kaše. Já přidala ještě střik sladké smetany, která pomohla krémovité konzistenci i houstnutí. Povařte za stálého míchání asi 2-3 minuty a odstavte z plotny. Do bešamelu přidejte špetku soli a větší či menší množství chilli vloček (záleží, jak kdo rád ostré). Nakonec přidejte mletou skořici a mletý hřebíček. Vřel doporučuji navštívit obchod s arabskými potravinami a koupit si směs na koftu, která je perfektně vyladěná a poměr skořice, hřebíčku je tak akorát.
Vyndejte pekáč z trouby a zalijte musaku rovnoměrně bešamelem. vraťte do trouby a pečte, dokud se na povrchu bešamelu nebudou tvořit hnědé puchýřky a musaka se nebude odtahovat od stran pekáče. Přesnou dobu vám nepovím, závisí na vaší troubě, prostě jídlo pravidelně sledujte.



A to je výsledek. Dýně přes polití bešamelem krásně křupe, celá směs bublá a přímo žadoní o nandání na talíř. Vychutnejte si falešnou musaku s bílým vínem, ideálně retsinou a klidně po řecku přikusujte bílou veku (má to svůj důvod, stáhne mastnotu).

Dobrou chuť!!

Komentáře

  1. Tak tomu se říká gastroporno

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neříkej, že ti nechutnalo, ten tvůj prázdný talíř bych mohla dát jako promo:-)

      Vymazat
  2. fascinuje mě název tvého blogu - suprový!
    o musace jsem nikdy neslyšela, ale ta tvoje falešná vypadá skvěle!
    "přímo žadoní o nandání na talíř" - to jo! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že se ti tu líbí!! Musaka je tradiční řecké jídlo, v jednom z příštích příspěvků chystám originální verzi:-) Budu ráda, když se zase přijdeš mrknout!!

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva