pozadí blogu

neděle 16. listopadu 2014

Mamčino pečené kuře aneb Oslava podzimní kuchyně

Ať jsme přes týden sebevíc kosmopolitní, dospělí a samostatní, ať jíme raw, vegan, asijskou kuchyni či jakoukoli jinou, jakmile dojde na návštěvu u rodičů a na talíři zavoní něco tak prostě báječného, jako je pečené kuře, jsme zase rádi na chvíli malí a spokojení. Naprosto upřímně přiznávám, že v poslední době se ráda vracím k osvědčeným receptům, které se v naší rodině dědí z generace na generaci. Někdo může sice namítat, že česká kuchyně je těžká a člověka "odbourá". Kdy si ale dopřát všechny ty úžasné, zemité a nesmírně uklidňující vůně a chutě, než na podzim a v zimě? 



Dnešní recept je spíš taková oslava kuchyně mé maminky. Dneska jsem totiž měla k obědu její fenomenální pečené kuře s podzimní přílohou, kterou tvoří pečené brambory, mrkev a dýně. Jen je mi líto, že blog nemůže přenášet i vůně. Protože tohle je koncentrovaná dávka podzimu, blaha a hřejivého pocitu na talíři.

Co budete potřebovat:

1 celé kuře - my měli neskutečně obrovské z OCG - mělo asi 2,5 kg!!
olivový olej
máslo
sůl, pepř
brambory (oloupané, pokrájené na klínky)
máslová dýně (oloupaná, vydlabaná, nakrájená na klínky)
mrkve (oloupané, pokrájené na větší kusy)
pár snítek rozmarýnu a tymiánu
šalotky dle chuti
1 větší palice česneku, přepůlená

Kuře omyjte a osušte. Dovnitř do něj dejte trochu másla, lahodně se při pečení rozteče a natáhne se do masa.  Dalším máslem potřete kůži celého kuřete, abyste si zajistili fantastickou a křupavou krustičku. Kuře osolte a opepřete, pekáč, do kterého drůbež usadíte, trochu ošplíchejte olivovým olejem a dejte péct na necelých 200 stupňů.
Nyní máte dvě možnosti. Buď můžete, jako my, dát kuře na jeden rošt trouby a plech se zeleninou na druhý. V tom případě si plech opět trochu omastěte oliváčem, poklaďte zeleninu, snítky rozmarýnu a tymiánu, palici česneku překrojenou napůl, mírně vše podlijte vodou a dejte péct. Pokud tohle v troubě udělat nemůžete, nechte kuře péct, až je téměř měkké a na poslední cca půlhodinu přiházejte okolo kuřete zeleninu, bylinky a česnek. Výhodou možnosti číslo dvě je, že zelenina do sebe natáhne všechny vůně a chutě kuřete. Výhoda postupu číslo jedna - zelenina je skvěle zkaramelizovaná a křupavá - po přelití sosem na talíři zkrátka fenomenální.

A to je vše. Není na tom nic složitého, ale efekt je tak báječný, že se k podobně hřejivému nedělnímu obědu budete vracet celý podzim. Věřte mi!!

Přeju vám pohodové chvíle s rodinu, nejen nad dobrým jídlem:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat