Esence Vánoc aneb biskupský chlebíček a rumové výpary

Přiznávám se bez mučení - nerada peču cukroví. Na ty malinkaté kousíčky prostě nemám dost potřebné zručnosti, takže moje vanilkové rohlíčky vypadají jako beranidla, zatímco mamka vedle šoulá ty nejkrásnější exempláře. Míra frustrace každoročně dosahuje vrcholu, když se polévají moka kolečka čokoládou a já mám umisťovat doprostřed terčíku v rychlém sledu mandle či brusinky. Myslíte, že se mi někdy podaří trefit se přesně do středu? Haha.

Co naopak naprosto zbožňuju, jsou vánoční vůně. Od krémů na ruce přes čajové směsi, jakmile je v tom pomerančová kůra, vanilka, skořice a náznak rumového aroma, nemůžu odolat. Rozhodla jsem se tedy všechny tyhle vůně a chutě spojit do něčeho velmi efektního a velmi jednoduchého. Suroviny vás vyjdou trochu dráž, ale když už jsou ty Vánoce...




Vánoční biskupský chlebíček:

Inspirovala jsem se různými recepty Nigelly Lawson, Lauren Pascale a svou láskou k čemukoli anglickému. Jakmile hotový chlebíček potřete glazurou z pomerančové marmelády a rumu, nebudete schopni ničeho jiného, než blaženého "ach".
Na rovinu musím upozornit, že peču v zásadě od oka. Pokud se tohoto přístupu bojíte, vězte, že není čeho a zažijete nesmírně uvolňující pocit. Každý z nás pozná, když je těsto tuhé jako šutr, když se v něm dělají pucky a podobně, takže chvilka ladění a budete za hvězdu:-) Jediné, kde tento postup důrazně nedoporučuji, je právě vánoční cukroví!!

Budete potřebovat:

cca 250 g hladké mouky (já to odvážila jako dvě střední síta) - prosáté
pytlík rozinek
2 vejce
2 hrnky mléka
1 hrnek cukru (díky kandovanému ovoci a finální glazuře to bude ažaž)
1 čajová lžička vanilkové pasty (pokud tuhle skvělou vychytávku nemáte, použijte semínka z 1 vanilkového lusku)
1 lžička prášku do pečiva
strouhaný kokos
nastrouhaná kůra z jednoho citronu a jednoho pomeranče
rozpuštěné máslo (půlka hrníčku máselňáčku, to asi máte doma všichni, takový ten malý smaltovaný hrníček na máslo) - ne vroucí
pořádný šplíchanec rumu - jestli zvolíte tuzemák nebo nějaký luxusní karibský, nechám zcela na vás, lze samozřejmě použít i koňak či brandy
krabička směsi kandovaného ovoce
špetka soli

Glazura:

střik rumu
dvě lžičky pomerančové marmelády

Postup je v zásadě jednoduchý. Nechte všechny suroviny chvíli stát, aby se přiblížily pokojové teplotě. Máslo si rozpusťte v máselňáčku a nechte chvilku vychladnout. Mezitím si do větší mísy přesijte přes síto mouku, přidejte prášek do pečiva, cukr a kokos a vše spolu dobře promíchejte.

Přidejte rozinky, kůru z pomeranče a citronu, kandované ovoce, vanilkovou pastu a sůl a opět dobře promíchejte. Přidejte obě vejce, mléko, rum a máslo. Másla si trochu nechte na dně, abyste měli čím vymazat formu). Spojte vše v těsto, které nebude tuhé ani tekuté, mělo by jít bez problémů promíchat silikonovou stěrkou, aniž byste se nadřeli. Někdy v tuto chvíli si začněte předehřívat troubu na 200 stupňů. Jakmile budete s výsledkem spokojeni, tzn. nikde nebude jediné suché místo a těsto bude krásně vláčné, vymažte a vysypte si formu na biskupský chlebíček a těsto do ní přemistěte.

Teď přichází nejtěžší část. Měla bych vám tady zodpovědně napsat, jak dlouho se má celá nádhera péct. Musím se ale uchýlit k alibistické frázi "pečte podle toho, jak vám peče trouba". V zásadě je nejlepší řídit se osvědčenou radou o vlhké špejli. Jakmile je špejle po zapíchnutí do nejvyššího místa chlebíčku suchá, tzn. neulpívá na ní tekuté těsto, máte hotovo. Počítejte ale s tím, že celá směs obsahuje dost ovoce, takže vlhčí tohle těsto bude vždycky, což je ostatně účel, nechceme buchtu "kejchavku". Takže by vám na špejli neměla ulpět souvislá vrstva polotekutého těsta, ale sem tam vlhčí drobek nevadí. Dobré je také řídit se tím, že když se těsto odtáhne od stěn nádoby, blíží se doba, kdy bude hotovo a přichází na řadu špejletest. Já pekla celkově na 200 stupňů 3/4 hodiny a plus přidala ještě 10 min na kůrku. Berte to ale jako orientační údaj.



Jakmile je hotovo, vytáhněte chlebíček z trouby a jemně ho kolem dokola formy objeďte nožem, aby se uvolnily případné připečeninky, které by bránily vyklopení.
Pak chlebíček opatrně otočte a vyklopte, a hned zase otočte zpátky , aby byl tou vyboulenější stranou nahoru. Propíchejte poměrně hustě celou kůrku špejlí a nechte chvilku unikat páru.

Připravte si v hrnečku glazuru - střik rumu se dvěma lžícemi pomerančové marmelády. Rozkvedlejte a mašlovačkou pěkně celý povrch potírejte, aby se chlebíček pěkně nacucal a získal lesk. Glazura se dostane do dírek po špejli a zvláční a ovoní celý výsledek.

No a teď už jen nechte trpělivě vychladnout (to bude vážně těžké!!) a dejte si chlebíček k čaji Earl Grey nebo k jakémukoli jinému:-)

Krásné Vánoce!!!!





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Libanonský kakaový koláč s tahini

Banánovo - hrušková buchta

Domácí chalva